Wolvenplein, Utrecht

argeloze inpassing valt op door zorgvuldige detaillering

Tussen statige oude panden aan de Plompetorengracht en pittoreske arbeiderswoninkjes aan de Wolvenstraat in Utrecht heeft zich schijnbaar argeloos een nieuw stukje historische binnenstad gevlijd. Een oude school en een bedrijfspand aan het Wolvenplein hebben plaatsgemaakt voor luxe eigentijdse appartementen en hofwoningen. Maar het valt nauwelijks op.
Dat was meteen ook de grootste uitdaging: zorgen dat het nieuwe complex zich in architectuur en uitstraling zou voegen in de bestaande stedelijke structuur. Het betekende een zorgvuldige zoektocht naar schaal, situering, materialen en detaillering.

Het resultaat is een complex dat 24 luxe appartementen in twee haaks op elkaar staande bouwblokken herbergt. Rond de hoftuin ertussen zijn drie hofwoningen en een praktijkruimte gegroepeerd. De appartementen zijn verspreid over vier woonlagen, waarvan twee in de dubbele, in elkaar geschoven kappen met een dakpatio en vide. In de kelder zijn parkeerplaatsen en bergingen gesitueerd.

Aan de buitenruimte is minstens zoveel aandacht besteed. Bestrating, tuinaankleding en verlichting zijn zorgvuldig gedetailleerd en ingepast. De ‘poort’ tot de hoftuin ligt verscholen tussen de twee appartementenblokken, die via een luchtbrug met elkaar zijn verbonden. Op de overgang tussen nieuwe en bestaande bebouwing is als sluitstuk een zogenoemde paswoning gerealiseerd. Het maakt dat het complex één is met de omgeving, precies zoals de bedoeling was.

Opdrachtgever
ABB, Sliedrecht

Locatie
Wolvenstraat, Utrecht

Programma
Woongebouw met 24 luxe appartementen, 3 hofwoningen, praktijkruimte en parkeergarage

Aannemer
ABB, Sliedrecht

Realisatie
2002 – 2003

Delen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn