Uitbreiding school Portland

gymzaal wordt school – school wordt sporthal

Bij de bouw van de gymzaal bij Campus Portland, een ontwerp uit 2002, werd al rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van de gymzaal naar een sporthal. Nu er tijdelijk behoefte aan meer ruimte voor de school was zijn er 12 extra lokalen tegen de sporthal aangebouwd. De stalen constructie met grote overspanning en inbouwpakket voor de lokalen houdt de mogelijkheid van een toekomstige sporthal open.

Duurzaamheid was leidend, de school is niet alleen omkeerbaar naar sporthal maar kent ook veel kenmerken van passiefbouw zoals de oriëntatie van de lokalen op het zuiden, maximale daglichttoetreding,  Led verlichting met bewegingsmelders en  PV-panelen op een vegetatiedak. Het gebouw ademt door een CO2 gestuurde wtw-installatie per lokaa,l terwijl natuurlijke ventilatie mogelijk blijft en het comfort verhoogt. Een minimale verwarmingsinstallatie is gekoppeld aan de installatie van de gymzaal. Bovendien is gekozen voor herbruikbare materialen zoals een systeem van houten binnenspouwbladen met glaswol en cederhouten kozijnen met een RC waarde van 10.

Een bijkomstig voordeel van de omkeerbaarheidsgedachte is een extra hoge verdiepingshoogte van 4m, wat niet alleen ruimtelijker werkt maar ook fysiek comfortabeler is.

Opdrachtgever
Gemeente Albrandswaard

Locatie
Portland, gem. Albrandswaard

Oppervlakte
1.261 m2

Programma
12 lokalen 

Aannemer
Adriaan van Erk Bouw, Bergambacht

Realisatie
2012 – 2013

Delen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn