Transformatie en Nieuwbouw Bronovo

In het statige, rijksbeschermde stadsgezicht van Benoordenhout, Den Haag, lagen naast het nieuwe Bronovo-ziekenhuis nog een aantal gebouwen, die hun functie verloren hadden.

Dit ensemble, eind jaren ’50 van de vorige eeuw ontworpen door Bijvoet, is gedeeltelijk gesloopt en gedeeltelijk geherstructureerd.

Voor de oude zusterflat is een plan ontwikkeld met appartementen voor zeer diverse categorieën, variërend van kamers van 20m2 op de eerste lagen, appartementen van 50 tot 125m2 op de bovenste lagen en bekroond met een zeer riante penthouse. Hiervoor is het gebouw grotendeels gestript en voorzien van nieuwe metselwerk gevels, nieuwe kozijnen, isolatie en een compleet nieuw inbouwpakket.

Tussen de zusterflat en de kerk zijn, terugliggend ten opzichte van de straat en op een twee-laagse, volledig verdiepte garage, 32 ruime appartementen en medische functies gerealiseerd. Het strakke woonblok refereert in zijn architectuur met overstekend pannendak, loggia’s, horizontale lijnen van gevelbanden en vensterstroken, blank gelakte voordeuren en gemetselde tuinmuren,  bewust naar zijn karakteristieke omgeving.

Alle ingrepen passen, naast alle gemeentelijke eisen en wensen, binnen de strakke kaders van de Rijksdienst Monumentenzorg.

Opdrachtgever
Boele & van Eesteren, Rijswijk

Locatie
Van Hogenhoucklaan, Den Haag

Oppervlakte
Nieuwbouw 16.177 m2
Renovatie 3.430 m2

Programma
60 huurwoningen, 41 koopwoningen, 2 stallingsgarages, bedrijfsruimten t.b.v. medische functies

Aannemer
Boele & van Eesteren, Rijswijk

Realisatie
2008 – 2010

Delen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn