Stuifakkers, Rockanje

een nieuw dorpserf voor wonen, zorg en welzijn in Rockanje

Rond 2003 kreeg de Catharinastichting  de kans om haar verouderde ‘verzorgingstehuis’ aan de rand  van Rockanje te vervangen door een nieuw woonzorgcentrum tussen het gemeentehuis en de markt.

Hoe maak je een groot gebouw klein was een belangrijke vraag tijdens het ontwerpproces; ofwel, hoe kan een dergelijk groot programma in de kleinschalige dorpskern van Rockanje ingepast worden? De oplossing is gevonden in het verdelen van het programma over verschillende kleinere bouwdelen en deels in het maaiveld te laten zakken. Het nieuwe woon-zorg en welzijnscentrum  bestaat uit een centraal atriumgebouw met aan de oost- en westzijde drie lagere vleugels die de overgang vormen naar de omgeving. Het oranje en wit geschilderde metselwerk in combinatie met de vriendelijke zadeldaken met grote overstekken dragen bij aan het dorpse karakter. De kappen houden bovendien alle installaties buiten het zicht. De gemeenschappelijke hofjes tussen de bouwdelen zijn met de openbare ruimte verbonden en als een vriendelijk woonerf ingericht.

Het complex is gemakkelijk toegankelijk. Via de hoofdentree komt men in het hart van het atriumgebouw waar de publieke functies liggen. Het langgerekte atrium zorgt voor licht en ruimte tot diep in het gebouw. Er is een grote differentiatie aan zelfstandige woningen gerealiseerd, van kleine tweekamer huur- tot grote driekamer koopwoningen, die meer of minder met het atriumgebouw verbonden zijn. Het intramurale deel op de beletage bestaat uit 6 groepswoningen met beschermde dakterrassen in de luwte.

De nieuwbouw betekende een transformatieproces van een zorgomgeving naar een comfortabele, prettige woonomgeving waar wonen en welzijn centraal staan.

Opdrachtgever
Humanitas, Rotterdam i.s.m. Catharinastichting, Brielle

Locatie
Briggemandreef 2, Rockanje

Oppervlakte
22.980 m2

Programma
132 appartementen, 6 groepen PG, stallingsgarage, restaurant, theater, winkel, fysio, kapper, kantoren

Aannemer
Boender en Maasdam, Numansdorp

Realisatie
2010 – 2011

Delen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn