Hudson, Rotterdam

Zorgvuldige binnenstedelijke vernieuwing in Bospolder/ Tussendijken

Dit project is een typisch voorbeeld van stedelijke vernieuwing binnen de bestaande structuur van de wijk Bospolder/Tussendijken, Rotterdam. Op twee locaties zijn 63 ‘bereikbare’ appartementen en 19 grondgebonden stadswoningen gerealiseerd. De nieuwe blokken sluiten de oorspronkelijke, gesloten bouwblokken perfect af. Door zich aan de rooilijn te houden en een wand te maken is het straatbeeld als geheel weer in ere hersteld.

De begane grond van de appartementenblokken heeft een extra verdiepingshoogte en is multifunctioneel. Door de bovenste laag terug te leggen met loggiabalkons en gemetselde penanten ontstaat een zorgvuldige beëindiging van het blok.

Ook de 19 ééngezinswoningen en half verdiepte parkeergarage maken onderdeel uit van een gesloten bouwblok. Het omvat naast de stadswoningen ook vijf drive-in woningen die half over de parkeergarage zijn gebouwd. Dit levert een splitlevel typologie op waarbij de woonkamer een hoogte krijgt van anderhalve verdieping.

De architectuur, ingegeven door zijn context, bestaat uit rood-oranje genuanceerd metselwerk op een donkere plint met regelmatig gepositioneerde raamopeningen. De geleding t.p.v. het appartementenblok wordt versterkt door de gemetselde penanten. Bij de eengezinswoningen wordt de geleding versterkt door de vanuit de voorgevel doorlopende en met zink afgewerkte dakkapellen.

Opdrachtgever
Havensteder

locatie
Bospolder/ Tussendijken, Rotterdam

Programma
63 appartementen, 19 stadswoningen, half verdiepte parkeergarage

Aannemer
Era Bouw en Gebr. Verschoor

Realisatie
2002 – 2003 / 2004 – 2005

Delen