Transformatie Arnhemse Buitenschool

De Arnhemse Buitenschool ligt aan de Bosweg te Arnhem in het park Klarenbeek. Het complex, bestaande uit 3 gebouwen, kent een lange geschiedenis. De villa uit 1908 is oorspronkelijk ontworpen als hotel. Vanaf 1930 werd er De Arnhemse Buitenschool gevestigd. Daartoe werd het hotel verbouwd en een paviljoen gebouwd met drie leslokalen. Op het terrein werden ook 2 lighallen geplaatst en 3 leskuilen gegraven. In 1936, 1955 en 1986 werden verdere uitbreidingen gedaan, zowel aan de villa als aan het paviljoen. Het paviljoen van architect H.B. van Broekhuizen is sinds 2000 rijksmonument. De leskuilen zijn nog aanwezig, de lighallen niet meer. Op deze plek  is later een bijgebouw gerealiseerd.

De school is in 2006 verhuisd en tot begin 2014  boden de gebouwen onderdak aan diverse kleinschalige bedrijfjes en kunstenaars. Maatschap Curadomus heeft de drie gebouwen ontwikkelt ten behoeve van een woongemeenschap voor cliënten met een psychiatrische achtergrond van de Rigtergroep.

Wij hebben als architect een ontwerp gemaakt voor in totaal 30 appartementen in villa en bijgebouw, 3 dagbestedingsruimtes in het monument en een plan van aanpak geschreven voor restauratie van het monument. Medio 2015 is het complex opgeleverd.

Opdrachtgever
Curadomus, Den Bosch voor Rigtergroep, Nijmegen

Locatie
Bosweg 1, Arnhem

Programma
30 appartementen begeleid wonen,  3 ruimten dagbesteding

Aannemer
Driessen Bouwgroep, Dreumel

Realisatie
2014-2015

Delen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn